novartstudio.hu
Hogyan készül egy arculat?
Böde Kriszta
2022.07.26.

Az arculat sokkal több választott színek, formák és megjelenési módok összességénél. Az arculat egy filozófia: a vállalkozásod identitás tudatának kommunikálása a leendő vásárlóid felé. Célja egyértelműen a megkülönböztetés, a tömegből, a webes zajból való kiemelkedés.

Mi az a Brand board

A Brand board tulajdonképpen egy tábla, egy dokumentum, mely tartalmazza a vállalkozás arculati elemeit:

  • Logó
  • Alternatív logó vagy Logomark
  • Színpaletta kódokkal
  • Fontok/Fontpárok
  • Grafikai elemek
  • Moodboard (Hangulattábla)

A Brand board az, ami tükrözi a vállalkozásod arculatát. Egy ütős arculat nem csupán egyedivé és könnyen megjegyezhetővé teszi a képviselt márkádat, de pozitív benyomást és bizalmat is kelt a célközönségedben.

Hogyan jutunk el a Brand boardig?

Brief készítése

Egy vállalkozás arculatának megtervezésekor számtalan különböző aspektust kell figyelembe vennünk. Első lépés mindig a brief elkészítése. A brief nem más, mint egy részletes leírás a vállalkozás kialakulásának körülményeiről, jelenlegi és megcélzott státuszáról, tulajdonosairól, munkavállalóiról, iparági sajátosságairól. Ahhoz, hogy ezt elkészíthessük, egy részletes kérdőívet küldünk számodra. Ezen kérdésekre adott válaszaidból állítjuk mi össze a briefet. Ekkor alakulnak ki az ún. hívószavak is.

Kutatás

A brief kialakulása után kutatást végzünk. Felderítjük az adott iparágban dolgozó vállalkozások arculatát, a közvetített üzeneteket, azok hatékonyságát.

Kizárjuk azokat a grafikákat és logó egységeket, valamint színeket, melyek elhasználttá váltak már az adott piacon.

Minderre azért van szükség, hogy a tervezés során egyedi, csak a Te vállalkozásodra és képviselt márkádra jellemző arculatot alkothassunk.

Tervezés

A tervezés fázisában először ún. mindmap-et, gondolattérképet készítek, mely segít a márkádra hangolódni és elindítja az ötletcunamit. Ezután a hívószavaknak megfelelő fotók kiválasztásával moodboardot hozunk létre. Kialakul a színpaletta.

Eközben kerül sor a logó tervezésére is. Erről bővebben itt olvashatsz.

A tervezés fázisához hozzátartozik még az arculathoz legjobban illeszkedő fontok, fontpárok megtalálása. Külön fontot használunk a törzsszöveghez, külön a fontot a címsorokhoz. Emellett még a kiegészítő, vagy díszítő szövegekhez is tervezünk egy-egy betűtípust.

A minták, mintázatok gyönyörűen kiegészítik az arculatot. Ezeket használhatod a weboldaladon és social média felületeiden egyaránt. Ezeknek szigorúan illeszkedniük kell a kialakított arculathoz.

Brand board összállítása

A megelőző fázisok során kialakult részeket egy egységgé kovácsoljuk össze. Ennek eredménye a Brand board, ami híven tükrözi a képviselt márkádat, annak üzenetét. Használd a vállalkozásod minden kommunikációja során, hogy kialakítsd célcsoportodban a bizalmat, az elköteleződést, és így növeld bevételeidet.

Ne feledd:

Merj különbözni!

Kriszta a NovArt Stúdiótól

Amennyiben segíthetek logó- vagy arculatod megtervezésében, esetleg weboldalad tervezésében és/vagy kivitelezésében, várom leveled -ra, vagy ajánlom a KAPCSOLAT menüpontot.

Logó- és arculat tervezésben egyaránt tapasztalt webdesigner vállalkozást keresel?
Böde Kriszta
Webdesigner

A kreativitás mindig is az életem részét képezte. Igaz, egy kis vargabűvel jutottam el a webdesign szakmához, hiszen előtte évekig gazdasági vezetőként dolgoztam.

Erősségem a komplett rendszerben való gondolkodás, a problémák gyors felismerése, és azok eredményes kezelése.

Hiszem, hogy kellő alapossággal és odaadással minden esetben megtaláljuk a lehető legjobb megoldást!

Dolgozzunk együtt!