novartstudio.hu
Hogyan készül el egy logó?
Böde Kriszta
2022.07.15.

A logó a márkád legfontosabb vizuális megtestesítője, melynek elsődleges célja a megkülönböztetés.

Kialakításuk alapján több logótípust különböztetünk meg:

  • Szöveges lógót – Logotípia
  • Ikonikus logót
  • Embléma logót
  • Kombinált logót

Logotípia

A designerek egyedi betűtípusok használatával érik el az unikális hatást. Kizárólag betűket tartalmaz, és a márka neve maga a logó. Jellemző még a szín, ami vagy a vállalkozás arculati színe, vagy kimondottan ehhez a márkához készült. (Pl.: IBM, Coca Cola, HBO, CNN, Google, Leier, stb.)

Ikonikus logó

Lényege, hogy leegyszerűsített, visszafogott színvilágú, jól beazonosítható szimbólumokból áll. Ezek a szimbólumok lehetnek absztrakt jelek: Nike pipája, Adidas tulipánja. Vagy akár szimbólumok is: Playboy nyuszija, Apple almája, Olimpia öt karikája.

Embléma logó

Az embléma logók esetében valamiféle figurális vagy képi megjelenés ötvöződik egy szövegrésszel. Egymáshoz való elhelyezésük rögzített. Vizuális megjelenésük által sokkal kifejezőbbek, emlékezetesebbek. Jellemző példa embléma logóra a Starbucks, a BMW, az IKEA vagy akár a Burger King logója.

Kombinált logó

A világon a legelterjedtebb logó típus a kombinált vagy vegyes logó. Itt a szöveges és ikonikus típusok megoldásait egyesítik a designerek: azaz a szimbólumok a márkanévvel együtt jelennek meg a logóban. A kép és a szöveg egymáshoz viszonyított helyzete változatos: a felhasználási területnek megfelelően alakítják ki. Jó példák erre az Electrolux, az Amazon, vagy a MasterCard.

Milyen a jó logó?

Egyszerű

A jó logó vizuálisan könnyen befogadható a célközönség számára. Nem tartalmaz aprólékos és részletgazdag grafikát, inkább egyszerű formákkal, azok elhelyezésévél igyekszik megjegyezhetővé válni.

Sokoldalú

Egy jó logónak ugyanolyan jól kell mutatni fekete-fehérben, mint színes változatban, vagy akár negatívban nyomva. Funkcionalitását bizonyítja, hogy akár egy tollra nyomtatva is tökéletesen felismerhető, és óriásplakáton is klasszul mutat.

Időtlen

Gondoljunk itt az Apple, IBM vagy Coca Cola márkákra. Hosszú évtizedek óta ugyanolyan jól működnek. Bárki rájuk néz, pontosan tudja, hogy miről is szólnak.

Tökéletesen kommunikálja a márka üzenetét

A jó logó a színeivel, formáival, tipográfiájával, ezek kombinációjával vagy akár a hangulatával képes arra, hogy azonosítsa vállalkozásodat, a képviselt márkádat. Bizalmat kelt a célközönségedben, akik azonosulni tudnak vele, így növeli az elköteleződésüket.

Hogyan készül el nálunk az egyedi logód?

A logótervezés alapja, hogy kiderítsem milyen elképzeléseid vannak, mi lesz a logód célja. A 15 perces ismerkedős beszélgetés után árajánlatot szeretnél tőlünk, akkor küldünk egy részletes kérdőívet számodra. A válaszaid alapján készül el a brief, és ez alapján tudunk egy árajánlatot küldeni számodra.
Amennyiben az árajánlatunk elfogadásra kerül, úgy szerződést kötünk. Az előleg beérkezése után kezdődik az érdemi munka.

Első lépés a kutatás: az iparágad, a konkurenciád és a célpiacod feltérképezése, elemzése. Ezt követi a vázlatok készítése. Ekkor még kézzel, papírra skiccelem fel az ötleteimet, gondolataimat a logóddal, annak üzenetével kapcsolatban. Ezekből a legjobbnak ítélt hármat választom ki, és rajzolom meg szoftveresen is, először természetesen fehér alapon feketével, majd az inverzét is elkészítem mindegyiknek.

A következő lépés, hogy egy konzultáció keretében bemutatom neked a három logótervet, melyek közül kiválasztod a neked leginkább megfelelőt, ezzel fogunk tovább dolgozni. Elmondod az észrevételeidet, kívánságaidat, megbeszéljük ezeket. Ha szükséges két körben végzek módosítást a kiválasztott logón.

Amennyiben elfogadod a végleges verziót, és rendelkezel arculati színekkel, elkészítem a színes verziókat. Emellett különböző vizuális megjelenésekhez különböző variációkat (álló, fekvő, szöveg nélküli, stb.) is készítek mindegyikből.

A végszámla ellenértékének beérkezését követően elküldöm számodra a kész logót .jpg és .png formátumban webes célokra, valamint vektoros (.ai és .eps) formában is nyomdai felhasználásra.

Ne feledd:

Merj különbözni!

Kriszta a NovArt Stúdiótól

Amennyiben segíthetek logó- vagy arculatod megtervezésében, esetleg weboldalad tervezésében és/vagy kivitelezésében, várom leveled -ra, vagy ajánlom a KAPCSOLAT menüpontot.

Logó- és arculat tervezésben egyaránt tapasztalt webdesigner vállalkozást keresel?
Böde Kriszta
Webdesigner

A kreativitás mindig is az életem részét képezte. Igaz, egy kis vargabűvel jutottam el a webdesign szakmához, hiszen előtte évekig gazdasági vezetőként dolgoztam.

Erősségem a komplett rendszerben való gondolkodás, a problémák gyors felismerése, és azok eredményes kezelése.

Hiszem, hogy kellő alapossággal és odaadással minden esetben megtaláljuk a lehető legjobb megoldást!

Dolgozzunk együtt!