novartstudio.hu
A legmenőbb webdesign trendek napjainkban
Böde Kriszta
2022.07.21.

A digitális eszközök, az internet használata mindennapjaink részévé vált. Egy-két kivételtől eltekintve nincs már olyan ügy, dolog, vásárlás vagy intézni való, amit a kanapén ülve ne tudnál véghez vinni. Kényelmességének és gyorsaságának köszönhetően lehetőleg mindent is szeretnénk ily módon elintézni, ezért minden felmerülő problémával először az internethez fordul szinte mindenki. Ergo elengedhetetlenül fontos, hogy minden profit orientált vállalkozás megtalálható legyen a világhálón.

A 2020 tavaszán kitörő covid járvány legnagyobb nyertesei azok a vállalkozások voltak, akik gyorsan és hatékonyan tudták forgalmukat az internetre terelni. A világháló végtelensége miatt hely mindenkinek jut, ám korántsem mindegy, hogy milyen módon jelenik meg a vállalkozások ott!

A kulcsszó: hatékonyság

Az interneten való megjelenésed, legyen szó weblapról, webáruházról, social media megjelenésekről, stb. akkor a leghatékonyabb, hogy ha a felhasználók igényeinek figyelembevételével készül, naprakész és kitűnik a versenytársak közül! (Amennyiben weboldal elemzést rendelsz tőlünk, akkor mindezekre, és még sok egyéb kérdésre is választ kapsz tőlünk.)

A kutatások és elemzések sora mind azt vetítik előre, hogy a jövő mindenképpen a digitális tér és a digitális megoldások egyre nagyobb arányú használata. Ezért webes felületeink felülvizsgálata, re-design-ja az egyik legjobb hosszú távú befektetés.

Lássuk a legmenőbb webdesign trendeket!

Azt mindenképpen leszögezhetjük, hogy az egyik legfontosabb szempont a tervezés során a tökéletes felhasználói élmény (UI/UX) és a betöltés gyorsasága. Az, hogy egy design reszponzív is legyen ma már nem is kérdés, hiszen a felhasználók egy igen jelentős része mobilról használja az internetet is. Mobil first elv, ugye.

Minimalista design

A minimalista webdesign olyan, mint az a bizonyos kis fekete ruha: örökké divatos. Ennek oka, hogy a fő tervezési szempont a funkcionalitás és a használhatóság. Mindkettő a felhasználók érdekeit tartja szem előtt. Ehhez egy egyszerű, de gondosan megtervezett, a whitespace (negatív tér) tudatos használatával kialakított felületet hozunk létre. A minimalista webdesign a modern, marketingcélú weboldalak egyik kulcseszköze.

Kézi rajzot imitáló illusztrációk

Egyre nagyobb teret hódítanak a kézi illusztrációk, mivel rendkívül jól lehet vele különböző érzéseket, gondolatokat, munkafolyamatokat, fogalmakat kommunikálni a látogatóidnak. Sokkal emberibb, emiatt sokkal barátságosabb, kellemesebb az emberi szemnek.

Azonban a kézi illusztrációk nem megfelelő helyen, vagy nem megfelelő módon való használata, vagy túltolása, könnyen komolytalanná tehetik a honlapodat. Itt is igaz a mondás: a kevesebb néha több.

3D-s illusztrációk használata

3D grafika vízcsepekkel

A 3D-s illusztrációk nem ma hódították meg a webet, és úgy tűnik, hogy még egy jó darabig közöttünk is maradnak. Ennek fő oka, hogy rendkívül látványos oldalakat lehet létrehozni a segítségükkel. Természetesen itt is figyelemmel kell lenni a mértékre.

Nyitóoldali üzenet tipográfiai erősítése

A weboldalak nyitóoldala az első hajtásig, azaz az aktuális képernyő aljáig tart. Marketingszempontból az egyik legfontosabb az itt elhelyezett kép, képek, illusztrációk, színek, illetve szöveges tartalom, hiszen az itt látottak és olvasottak alapján dönt a látogatód, hogy tovább görget-e, vagy elhagyja az oldalt.

typo webdesign

Emiatt egyre inkább elterjedt, hogy a nyitóoldalra tipográfiailag (különleges font, nagy, néha extrém méretben) megerősített, figyelem felkeltő üzenet kerül.

Látható szegélyek, dobozok

Volt már olyan érzésed egy-egy weboldal böngészése közben, mintha a tartalom, az elemek csak lebegnének az online térben? Pedig a valóság ennél sokkal egyszerűbb: minden honlap az ún. rácsos (grid) elrendezés eredménye, ahol pontos helye van minden egyes elemnek.

dobozok láthatósága webdesign

Az utóbbi időben előtérbe került az a trend, hogy nem kell elrejtened a látogató elől a weboldalad szerkezetét: látható szegélyekkel, dobozokkal mutathatod meg az elemek elrendezését.

Ez kiválóan alkalmas arra, hogy vezesd a felhasználó figyelmét, egyik információról a másikra. Előnye, hogy könnyű megkülönböztetni az egyes részeket egymástól, ezzel is könnyebbé teszed az oldal átláthatóságát.

Interaktivitás, mint figyelem felkeltés és megtartás

Az emberek már évezredekkel ezelőtt is szerettek játszani, rejtélyeket megoldani, felfedezni. Ha így nézzük, akkor az internet egy hatalmas játszótér, ahol minden egyes újabb website egy új felfedezésre váró, ismeretlen terület.

interaktív webdesign

Minél érdekesebb ez az ismeretlen világ, annál több időt tölt el a látogatód az oldaladon, és annál biztosabb, hogy a kitűzött marketing céljaidat is eléred. Ha megnézed ezt a honlapot, legalul a nyilacska nyomogatásával feltárul a „rejtély”. Fantasztikus, ugye?

Brutalizmus újracsomagolva

A brutalizmus lényege, ahogy már egy korábbi blog bejegyzésben írtam, hogy nyers, minden felesleges sallangot mellőz, egyszerű és a funkcionalitást a design elé helyezi. A maga nyers valóságában mutatja be a márkát, öntudatosan, őszintén. Ez azonban sok vállalkozást elrettenthet ettől a stílustól, hiszen nem mindenki vállalja be a csupasz valóság bemutatását. Erre egy kiváló megoldás lehet a brutalizmus nyersességét a minimalizmus visszafogottságával ötvözni, és olyan weboldalt készíteni, ami egy szélesebb réteg tetszését elnyerheti.

Színátmenet (gradients) újragombolva

A színátmenet (gradients) használata sem új keletű a webdesign trendek terén. A designerek azonban egyre találékonyabban, erőteljesebben használják, szinte már önálló grafikaként is megállja a helyét.

gradients alkalmazása weboldalon

Ahogy a mellékelt képen látható honlap is csodálatos és rendkívül látványos eredményt ért el a gradiens mozgatásával. Ahogy a mozgó illusztrációra kattintunk, zenei dallamokat hallunk, és az illusztráció színei is megváltoznak. Igazán egyedi és kimondottan szórakoztató.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy napjainkban egyre több és több CSS trükk és design elem áll rendelkezésre, hogy az általad megfogalmazott céloknak a legmegfelelőbb webdesignt és website-ot hozzuk létre. Bármelyik fent említett trendet is választod, természetesen az önazonos márkamegjelenítésről el nem feledkezve, biztosan nem lősz mellé.

Ne feledd:

Merj különbözni!

Kriszta a NovArt Stúdiótól

Amennyiben segíthetek logó- vagy arculatod megtervezésében, esetleg weboldalad tervezésében és/vagy kivitelezésében, várom leveled -ra, vagy ajánlom a KAPCSOLAT menüpontot.

Weboldal tervezésben és kivitelezésben is egyaránt tapasztalt webdesigner vállalkozást keresel?
Böde Kriszta
Webdesigner

A kreativitás mindig is az életem részét képezte. Igaz, egy kis vargabűvel jutottam el a webdesign szakmához, hiszen előtte évekig gazdasági vezetőként dolgoztam.

Erősségem a komplett rendszerben való gondolkodás, a problémák gyors felismerése, és azok eredményes kezelése.

Hiszem, hogy kellő alapossággal és odaadással minden esetben megtaláljuk a lehető legjobb megoldást!

Dolgozzunk együtt!