novartstudio.hu
A webdesign stílusokról röviden
Böde Kriszta
2022.08.09.

Amikor egy új weboldalt készítünk, vagy redesign-on esik át egy régebbi, nagyon fontos, hogy a webdesign stílusát körültekintően válasszuk ki! Figyelembe kell vennünk az elérni kívánt célcsoportot, a vállalkozásról kialakult vagy kialakítani kívánt képet, a kínált termékek és szolgáltatások jellemzőit, sőt még a keresőmotorok algoritmusait is. Emellett fontos, hogy a design amennyire csak lehet, független legyen a webdesigner személyiségétől. A semlegességre kell törekednünk.

De nézzük a lényeget, melyek a főbb webdesign stílusok!

MINIMALIZMUS

A minimalista webdesign évek óta töretlen népszerűségnek örvend. A minimalizmus lényege, hogy minden olyan elemet, mely nem járul hozzá a végső célhoz, funkcióhoz, hagyjunk el. Fő jellemzői, hogy egy nagyon ütős tipográfiával, kimagasló minőségű képekkel és mono színek használatával alakítjuk ki a weboldalt.

BRUTALIZMUS

A brutalista webdesign egy igazán különleges tervezési mód, ami nagyon jól működhet különleges, művészi márkáknál, vagy szabadúszó, kreatív szakemberek esetén.

A legfontosabb szabály, hogy nincsen szabály. Bármit lehet, ami nem a megszokott, ami nem trendi, nem divatos. Jellemzői: nyers, egyszerű, átlátható, minimalista megközelítés.

REALISZTIKUS DESIGN

A realisztikus webdesign a valóságot, a való élet tárgyait utánozva alkotja meg a weboldalt, hogy a látogató számára ismerősnek, kívánatosnak tűnjön. Például egy pékség főoldalán ott sorakoznak a frissen kisült, még meleg és illatos kenyerek és bagettek, amivel elérjük, hogy a látogató megkívánja azt, és vásárlásra készteti őt.

A realisztikus webdesign kiváló választás lehet éttermek, street food jellegű bisztrók, gasztro udvarok, catering cégek, pékségek és cukrászdák, sörfőzők, borászatok, élmény sportot szolgáltató vállalkozások számára, illetve különböző események promotálására.

VINTAGE DESIGN

A vintage szóról szinte mindenkinek a romantika, a természetesség, a finom minták és anyagok, púderszínek jutnak eszébe. Ezt a meleg, nosztalgikus hangulatot igyekszik visszahozni a webdesignban ez a stílus.

Fő jellemzői a világos, pasztell- vagy púder-, esetleg cukorkaszínek használata, a finom mintázatok, mint a csipke, virág, kacsok vagy kacskaringók, és a természetes textúrák jelenléte. Összességében megnyugtató, kiegyensúlyozott hangulatot áraszt.

RETRO DESIGN

Amerikában a vintage stílust követte a retro, egészen az 1980-as évekig. Jelentése: egy olyan stílus vagy stílusjegy alkalmazása, melyet már egy korábbi időszakban használtak. Tudatosan hozza vissza egy akár 20-25 éve elmúlt időszak trendjét, divatját, ezzel meghitt és nosztalgikus hangulatot ér el.

Ahhoz, hogy ezt a hangulatot elérjük, a webdesignban kevést színt használunk, azok is inkább tompák, mint a sárgás, zöldes, barnás árnyalatok, vagy a fekete-fehér design. A felhasznált képeket, fotókat is módosítjuk: sárgás-barnás árnyalatot (szépia), esetleg keretet kap a tökéletes hangulat megteremtéséért.

GRUNGE DESIGN

A grunge stílus a maga extremitásával (koszos, kopott, szakadt, hippi) főként a fiataloknak szóló termékek, szolgáltatások, helyek weboldalainál jöhet szóba.

Fő jellemzője, hogy a színpaletta az ún. föld színekből tevődik össze (fekete, szürke, barna, bézs) melyet egy ettől eltérő erős szín hoz kontrasztba (piros, narancs, kék). A hátterek jellemzően kopottak, foltosak és elnagyoltak.

FLAT DESIGN

A flat stílus elterjedésében közrejátszott a mobiltelefonok robbanásszerű elterjedése. Ahhoz, hogy egy-egy weboldal különböző méretű kijelzőkön is tökéletesen hozza a tőle elvárt minőséget, reszponzívnak és gyorsnak kell lennie, melyre az egyik legalkalmasabb stílus a szintén minimalista flat stílus.

Mivel ez a stílus a díszítő elemeket, árnyékokat, domborulatokat, textúrákat, szegélyeket teljesen elhagyja, így sokkal kisebb fájlméretet kapunk, ami gyorsabb betöltést generál. Fő jellemzője, hogy sokkal hangsúlyosabb szerepet kapnak a geometriai formák, a kontrasztos, egymástól jól elkülönülő, élénk színek, a hangsúlyos tipográfia, kétdimenziós illusztrációk alkalmazása, és a whitespace (negatív tér) használata.

NATURE DESIGN

A nature, azaz a természet megjelenése a webdesign-ban nem új keletű, szinte mindegyik webdesign stílusban megtalálhatók a természet ihlette formák, textúrák, alakok.

A természet megjelenítése egyszerre közvetít energiát és letisztultságot. A nature design során használhatunk kiváló minőségű természetet ábrázoló fotókat, grafikákat, vagy egyéb természet ihlette design elemeket.

Bármelyik irányzatot is választod, azt mindig tudatosan, az iparági jellemzők, a vállalkozás image-nek, a célcsoport sajátosságainak, és a kitűzött célok figyelembevételével tegyed. A weboldalad egy marketing eszköz, amit a látogatóknak készül, így annak sikerét is a weboldaladra látogatók határozzák meg.

Ne feledd:

Merj különbözni!

Kriszta a NovArt Stúdiótól

Amennyiben segíthetek logó- vagy arculatod megtervezésében, esetleg weboldalad tervezésében és/vagy kivitelezésében, várom leveled -ra, vagy ajánlom a KAPCSOLAT menüpontot.

Weboldalak tervezésében és kivitelezésében is egyaránt tapasztalt webdesigner vállalkozást keresel?
Böde Kriszta
Webdesigner

A kreativitás mindig is az életem részét képezte. Igaz, egy kis vargabűvel jutottam el a webdesign szakmához, hiszen előtte évekig gazdasági vezetőként dolgoztam.

Erősségem a komplett rendszerben való gondolkodás, a problémák gyors felismerése, és azok eredményes kezelése.

Hiszem, hogy kellő alapossággal és odaadással minden esetben megtaláljuk a lehető legjobb megoldást!

Dolgozzunk együtt!