novartstudio.hu
Amit a minimalista webdesignról tudni érdemes
Böde Kriszta
2022.08.05.

A minimalizmus egyre népszerűbb és követett divat a webdesign világában.

webdesign

A felhasználókat vonzzák a letisztult dizájnnal rendelkező webhelyek és egyre inkább odafigyelnek a webhely használhatóságára is. A modern felhasználók általában az olyan designt kedvelik, amely a konverzióhoz szükséges elemekre összpontosít, és mellőzi a zavaró sallangokat. A minimalista design jobb használhatóságot és esztétikusabb vonzerőt, és így nagyobb felhasználói elkötelezettséget kínálhat.

Rövid történeti áttekintés

A minimalizmus a 20. század elején indult útjára, hogy meghódítsa Európát. Eleinte az építészetben hódított, majd átterjedt a belsőépítészetre, formatervezésre, más művészeti ágakra, pl. a zenére is. A minimalizmus fő gondolata az, hogy minden olyan elemet el kell hagyni, mely nem járul hozzá a végső célhoz. Az emberekben megfogalmazódott az egyszerűség, a letisztultság, a könnyű használat iránti igény, mely előmozdította az ennek megfelelő fogyasztási cikkek létrejöttét. (Pl. bútorok, konyhai felszerelések, lakás kiegészítők)

A minimalista webdesign a fenti elvek tervezésbe való beemelésével kezdődött, mintegy válaszul a kétezres évek elejére kialakult rendkívül összetetté váló designra. A felesleges, cél nélküli animációk, hosszú intrók, komoly videós tartalmak rendkívül megbonyolítják az oldalak használhatóságát, így csökkentve a felhasználói élményt.

A minimalista webdesign elemei

Negatív terek használata

A negatív tér nem más, mint a vizuális elemek közti üres tér. Ez az üres tér vezeti a látogató szemét, így nagyobb hangsúlyt kapnak az oldal meglévő elemei. A negatív tér megakadályozza, hogy felesleges információkkal terheljük a látogatókat. A negatív teret szokás fehér térnek (white space) is nevezni, de ennek korántsem kell fehérnek lennie. Nagyon sok minimalista honlapon használnak élénk, vagy épp sötét színt negatív térként.

Kontraszt és színhasználat

A minimalista design során fontos a színek kontrasztos használata. Az erős kontrasztban lévő színek (pl. fekete és fehér) használata segíti az olvashatóságot, és a felhasználók figyelmét a fontos információkra, műveletekre (CTA – Call to action) irányítja.

Látványos tipográfia

A tipográfia a sikeres webdesign elengedhetetlen kelléke. A webdesigner csupán a fontokkal és a térközökkel képes szimmetriát, vagy aszimmetriát létrehozni az oldalon. Mindig azt, ami célravezetőbb.

A minimalista dizájnban a tipográfia látványelemmé válik, de csínján kell bánnunk a díszes betűtípusokkal! Körültekintően kell kiválasztani a fontokat, hogy biztosan a kívánt eredményt érjük el vele.

Egyszerűség

Itt nem feltétlenül a webhelyre gondolok, inkább a felhasználó és az oldal közötti interakció legyen egyszerű, a szó nemes értelmében. A látogató könnyen és gyorsan igazodjon el az oldalon, ne vonják el a figyelmét felesleges és zavaró elemek. Mivel a webdesign területén egyre nagyobb hangsúlyt kap a UI/UX (felhasználói élmény), nekünk tervezőknek kimagasló figyelmet kell szentelnünk a weboldal használhatóságának.

Minőség

A minőséget, mint fokmérőt értem a weboldal egészére kiterjesztve. Legyen minőségi a színpaletta, a használt betűtípus párok, az elhelyezett képek és fotók, még a felhasznált ikonok is. Mivel kevés az egy oldalon elhelyezett elemek száma, néha csak egy-egy nagy méretű fotót használunk, egy-két mondattal, ezért elengedhetetlen, hogy minden megjelenített dolog magas minőségű legyen, különben az egész tervezésbe fektetett munka kárba vész. A silány, alacsony minőségű elemek használata nemtörődömségre utal, melyet a látogatók a weboldal gyors elhagyásával „jutalmaznak”.

A minimalista webdesign előnyei

Könnyen kezelhető és hatékony

A minimalista weboldal letisztult és egyértelmű navigációval rendelkezik, a látogatók gyorsan eligazodnak az oldalon, ezért a felhasználói élményét maximalizálja. Emellett a negatív tér használatával, a kontrasztos színpalettával és látványos fontokkal érjük el a látogató cselekvésre ösztönzését.

Megjegyezhető

Általános igazság, hogy az egyszerűbb dolgokat az emberek mindig könnyebben jegyzik meg. A „kevesebb több” vizuális eszköz segítségével a látogató könnyebben emlékszik vissza a látottakra, olvasottakra.

Bizalmat ébreszt

A bizalom elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a látogató elegendő időt töltsön el a weboldaladon, hogy kitűzött interakció (feliratkozás, időpont foglalás, rendelés, vásárlás) végbe mehessen. A bizalom kialakításához rendkívül fontos a célközönség elérésére optimalizált arculati elemek (logó, színpaletta, fontok, ikonok, minták, stb.) kialakítása és használata a weboldalunkon. A minimalista, egyszerű, de minőségi arculat megteremti a bizalmat, és növeli az elköteleződést a célközönségedben a képviselt márkád iránt.

Ezek szerint a minimalista webdesign a megoldás mindenre?

Azt hiszem, hogy erre a kérdésre nyugodtan felelhetünk egy NEM -mel. Bármennyire is hangsúlyosak és közkedveltek a minimalista design előnyei, nem lehet minden esetnél ez a megoldás.

Gondoljunk csak arra, hogy mennyire eltérő lehet két étkezést szolgála vállalkozás. Egészen más egy Michelin-csillagos étterem által közvetíteni kívánt életérzés, és egy street food ételeket kínáló, részben szabadtéri gasztro udvaré. Mindkettő magas minőséget képvisel, mégsem ugyanaz a célközönsége, az átadni kívánt üzenetük, éppen ezért az arculatuknak és a weboldaluk design-jának sem kell ugyanannak lennie.

Ne feledd:

Merj különbözni!

Kriszta a NovArt Stúdiótól

Amennyiben segíthetek logó- vagy arculatod megtervezésében, esetleg weboldalad tervezésében és/vagy kivitelezésében, várom leveled -ra, vagy ajánlom a KAPCSOLAT menüpontot.

Logó- és arculat tervezésben egyaránt tapasztalt webdesigner vállalkozást keresel?
Böde Kriszta
Webdesigner

A kreativitás mindig is az életem részét képezte. Igaz, egy kis vargabűvel jutottam el a webdesign szakmához, hiszen előtte évekig gazdasági vezetőként dolgoztam.

Erősségem a komplett rendszerben való gondolkodás, a problémák gyors felismerése, és azok eredményes kezelése.

Hiszem, hogy kellő alapossággal és odaadással minden esetben megtaláljuk a lehető legjobb megoldást!

Dolgozzunk együtt!