novartstudio.hu
Fotó szerepe az online megjelenésedben
Böde Kriszta
2022.09.24.

Teljesen mindegy, hogy webshopról, bemutatkozó oldalról, blogról vagy landing page-ről beszélünk, a szövegek mellett képes tartalomra is szükséged van.

Hogy miért?

Elsősorban azért, mert a fotók, képek segítik a szöveges információ feldolgozását és megjegyzését, sőt a visszaemlékezést is. Olyan világban élünk, ahol a felhasználók sokkal több időt töltenek a képek és a videók nézegetésével, mint a szövegek olvasásával. Ezért kiemelkedően fontos a vizualitás.

A fotók használata változatossá teszi az online megjelenésedet, valamint érzelmeket vált ki a látogatóból. A felhasználói élmény pozitív irányba változik, mert az emberi agy sokkal gyorsabban képes feldolgozni a képeket, mint a szövegeket. Ezért sokkal hatékonyabb az üzenet átadása, ha a szöveges részek mellett csodálatos, jó minőségű képeket is látunk!

Az eladásra kínált termék, szolgáltatás, vagy maga a közreműködő vállalkozó képeken való megjelenítése egyértelműen növeli a bizalmat az érdeklődőben. Te talán szívesen vásárolnál olyan oldalon, ahol a termékekről nincs fent fotó? Biztos vagyok benne, hogy nem.  Vagy mennyivel kellemesebb úgy elmenni egy üzleti megbeszélésre az új könyvelődhöz, vagy pénzügyi tanácsadódhoz, hogy előtte láttál róla fotókat a honlapján, ugye?

A cikkben sorra vesszük, hogy:

 • Hol találsz ingyenes fotókat a neten, és mire ügyelj ezekkel kapcsolatban?
 • Miért jobbak a saját fotók a stock fotók helyett?
 • Milyen minőségű fotóanyag szükséges egy weboldalhoz, és miért érdemes hivatásos fotós szolgáltatásait igénybe venni?
 • Majd ajánlok 10+1 oldalt, ahonnét érdemes fotókat letöltened!

Hol találsz ingyenes fotókat a neten, és mire ügyelj ezekkel kapcsolatban?

Nagyon fontos tudnod, hogy a netről szinte bármilyen fotót letölthetsz, azonban ezek saját weboldaladon való felhasználása nem feltétlenül legális. A világhálón fellelhető mindenféle tartalomra is vonatkozik a szerzői jog, legyen az szöveg, grafika vagy fotó. Ez azt jelenti, hogy ezek felhasználását csak a szerző engedélyezheti: ellenérték fejében adja, vagy kikötheti, hogy jelöljük meg a fotó eredeti forrását és készítőjét.

Természetesen ma már számtalan olyan oldalt találunk, ahonnét legálisan tölthetünk le fotókat. Ezek egy része előfizetéssel működik, így havidíj fejében temérdek kiváló minőségű képet tölthetünk le. Egy másik részük azonban ingyenes. Ez utóbbiba tartoznak a szabadon felhasználható stock fotó oldalak, ahol a legtöbb kép rendelkezik CC0 licenc -szel. Ez azt jelenti, hogy az adott kép külön engedélykérés nélkül, akár kereskedelmi célokra is felhasználható. További információ angolul itt.)

Mivel mindenki anyagi felelősséggel tartozik a weboldalán, hirdetéseiben, vagy social media felületein közzétett képekért, ezért nagy gondossággal kell eljárnod a felhasználni kívánt fotók kapcsán! Mindig, minden esetben, mielőtt letöltesz egy fotót, győződj meg arról, hogy pontosan milyen licenc -szel rendelkezik! Sok későbbi kellemetlenséget, pénzbüntetést kerülhetsz el ezzel a körültekintő lépéssel.

Ajánlom a következő kérdések átgondolását az ingyenes képek használatakor:

 • Milyen érzelmeket vált ki, és milyen üzenetet közvetít a fotó?
 • Illik-e a képviselt márkádhoz?
 • Illik-e a vállalkozásod arculatához és a weboldalad design -jához?
 • A kép a valóságot tükrözi, hihető-e?

Miért jobbak a saját fotók a stock fotók helyett?

Most, hogy már tudjuk, mire érdemes odafigyelni a stock fotók használatakor, ideje rátérnünk arra, hogy mi a hátránya ezen fotók használatának.

Különleges vagy speciális iparág

Ha Te olyan speciális szolgáltatást nyújtasz, mint a lemez megmunkálás vagy gépi forgácsolás, akkor egészen biztosan nem fogsz olyan képet találni, ami pontosan megmutatja a Te szolgáltatásod előnyeit. Ilyenkor nincs más lehetőség, mint saját telephelyen, saját gépekkel és alkalmazottakkal készült fotók használata.

Elcsépelt fotók használata

Az ingyenesen letölthető oldalakon egy-egy kifejezésre ezerszámra dob ki találatot az adott oldal. Megrettenve a hatalmas képtömegtől, sokan az első oldalról választanak fotót, hogy gyorsan letudják a feladatot. Ez azonban nem célravezető! Könnyen lehet, hogy ezer másik oldalon is ugyanezt a fotót találod majd meg. Talán éppen a konkurenciádnál.

Te ne tedd ezt! Soha ne az első oldalakról válassz fotót!

Stock fotó vakság

Biztosan hallottál már a reklámvakságról. Ez az a jelenség amikor az agyunk már annyira hozzászokott a reklámokhoz, hirdetésekhez, hogy automatikusan átugorjuk azokat. A stock fotó vakság pontosan ilyen: a sablonos képeket, sokszor látott beállításokat felismerjük: ugyanazok a kézfogásos fotók, vagy a vasalt ingben, öltönyben, buzgón dolgozó, csupa 30-as éveiben járó alkalmazottak…

Miért jobb minden esetben saját fotót használni?

 • Nincsenek és soha nem is lesznek szerzői jogi gondjaid.
 • Bizalmat kelt: a saját fotókon látszik az emberi oldalunk, az esendőség, a tökéletlenség. Pont ebből tudják az emberek, hogy ez valódi, és nem szemfényvesztés.
 • A saját fotó egyedi és megismételhetetlen

Milyen minőségű fotóanyag szükséges egy weboldalhoz, és miért érdemes hivatásos fotóst felkérni?

Különböző felmérések szerint alig egy-két másodperced van arra, hogy weboldaladdal meggyőzzed a látogatóidat, hogy maradjanak, és tovább böngésszenek az oldaladon. Ebből kiindulva, azt hiszem számodra is egyértelmű, hogy a rossz minőségű fotók használata nem segíti elő a maradásukat. Bizony, gondolkodás nélkül tovább is állnak. Ergo a látogatóból nem lesz sem érdeklődő, sem vásárló.

Tehát csak kiváló minőségű fotókat használj az online megjelenéseidnél!

A képeket ne azért használj, mert mindenhol azt olvasod, hogy napjainkban a vizualitás a legfontosabb. Legyen célod a fotókkal: egészítsék ki, magyarázzák a szöveges részeket. Segítsék a megértést és a visszaemlékezést. Ha a képek nem illenek a szöveghez, az olvasó összezavarodik, és otthagyja a weboldaladat.

Következésképpen úgy válassz fotókat, hogy azok minden esetben a megfeleljenek a szövegnek.

És hogy miért profi fotóssal dolgozz?

Egy vállalkozás megítélése nagyban függ a róla megjelent képes anyagtól. Ha a vállalkozásod rossz minőségű, hiteltelen, láthatóan általános stock fotókkal jelenik meg a weben, vagy a social media felületein, akkor a megítélése is pont ugyanolyan rossz és hiteltelen lesz.

Tehát a cégednek azzal teszel a legjobbat, ha kiváló minőségű és egyedi fotók képviselik az online térben.

Az egyediséget azzal tudod garantálni, hogy a képek nálad, a Te irodádban, telephelyeden vagy üzemedben készülnek. Azokról az eszközökről, alkalmazottakról és termékekről, amik a Te vállalkozásodhoz tartoznak.

A minőséget pedig maga a fotós fogja neked garantálni, hiszen ez a szakmája, a hivatása, és hosszú évek tapasztalatát birtokolja a fotózás területén.

Szeretném megosztani veled, hogy én hogyan választottam fotóst a céges projekthez. Már hónapok óta követtem egy fotós lányt, akinek a családi fotózás volt a specializációja. Annyira szerettem a fotóinak a hangulatát, a spontaneitást, az üzenetet, ami a képeiből áradt, hogy én mindenképpen vele szerettem volna együtt dolgozni. És nem bántam meg: csodálatos volt az élmény, szuper képek, fotók készültek!

Egy utolsó tipp, csak neked

Elárulom, hogy bizony a méret a lényeg!

A felhasznált képeket mindig optimalizáld a kijelző méretéhez, és használd a www.tinypng.com oldalt a még kisebb méretért.

10+1 oldal, ahonnét érdemes fotókat letöltened

UNSPLASH

Személyes kedvencem, ahol egészen egyedi képeket is találsz! Több, mint 3 millió kép van fent, melyeket különböző méretekben tölthetsz le. A fotók előre tematizáltak, és rendkívül jó a kereső funkciója is.

PEXELS

Rengeteg csodálatos képet találsz a portálon, amik nagyon jól kategorizáltak. Érdekesség, hogy szuper videókat is találsz ugyanitt!

PIXABAY

Különlegessége, hogy fotókat, illusztrációkat és vektoros képeket, videókat, zeneszámokat és még hangeffekteket is letölthetsz egyetlen egy oldalról.

CANVA PHOTOS

Egy dinamikusan bővülő, rendkívül jól tematizált fotógyűjtemény, ahol a képek szerkesztése helyben, a Canva képszerkesztőjével elvégezhető. Gyors és kényelmes! A fotók egy jó nagy része letölthető az ingyenes fiókkal.

FREEPIK

Itt aztán mindent megtalálsz, amire csak szükséged lehet! Fotók, vektoros fájlok, psd forrásfájlok, ikonok, illusztrációk, sőt fontokat széles skálája várja a honlapra látogatókat.

Van előfizetéses része is, ami korlátlan mennyiségű letöltést tesz lehetővé.

Szerintem kimondottan jó a kategorizálása, és a keresője is kiválóan használható! Egy-egy keresésnél szűrhetünk licenc-re, színre, elrendezésre, stílusra. Beállíthatjuk, hogy képeket, vektoros grafikákat, psd forrásfájlokat vagy ikonokat szeretnénk látni.

OPENCLIPART

Abban az esetben, ha kimondottan vektoros grafikákra, rajzokra, ikonokra van szükséged, ezt az oldalt ajánlom. Minden tétele szabadon felhasználható, módosítható.

CC0.PHOTO

Minden fotó CC0 licenc -szel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy akár kereskedelmi céllal is felhasználhatóak, külön engedély nélkül.

BARNIMAGES

Egy csodaszép, letisztult felületen kereshetünk a fotók között. Főleg természetet, embereket, épületeket, hangulatokat ábrázoló képekben erős a kínálat. Az itt található képek igen nagy része teljesen ingyenes.

FREEIMAGES

Egészen érdekes képeket is találhatsz a kínálatban. Jól tematizált, ahol kattintásra a kép alatt hasonló témájú, hangulatú, színű képeket jelenít meg. Ez hatalmas segítség!

MAGDELEINE

Vintage hangulatú képek legjobb lelőhelye. Az ingyenes képek jobb felső sarkában látható a „0” ikon, a CC0 jelzése. A képek jobb oldalán megtalálod a fotó méretét, a kamera adatait, sőt még a képhez tartozó színpalettát is!

PICOGRAPHY

Minden itt található kép CC0-ás licenc -szel rendelkezik. Kategorizálása igazán jó, és nekem külön tetszik, hogy jól láthatóan feltüntetik a képek alján a készítő nevét. Ha rákattintunk egy képre, akkor alatta megjelenít pár kapcsolódó képet: egészen érdekes párosításokat is találtam.

Végül még két ötlet az ingyenes fotók kereséséhez

A google segítségével is kereshetünk ingyenes képeket, az alábbi beállítás segítségével:

Eszközök – Felhasználási jogok – Kereskedelmi és egyéb licencek

A képek alatt mindig megtalálod az „Engedély adati” -t, amit erősen ajánlok minden esetben tüzetesen átnézni!

A Canva-ban található egy igazán részletes blogbejegyzés, ami 73 stock fotó lelőhelyet mutat be, ABC sorrendbe szedve.

Ne feledd:

Merj különbözni!

Kriszta a NovArt Stúdiótól

Amennyiben segítségre van szükséged weboldalad tervezésében, kivitelezésében, várom leveledet a -ra, vagy ajánlom a KAPCSOLAT menüpontot.

A webes tevezésben és kivitelezésben is egyaránt tapasztalt webdesigner vállalkozást keresel?
Böde Kriszta
Webdesigner

A kreativitás mindig is az életem részét képezte. Igaz, egy kis vargabűvel jutottam el a webdesign szakmához, hiszen előtte évekig gazdasági vezetőként dolgoztam.

Erősségem a komplett rendszerben való gondolkodás, a problémák gyors felismerése, és azok eredményes kezelése.

Hiszem, hogy kellő alapossággal és odaadással minden esetben megtaláljuk a lehető legjobb megoldást!

Dolgozzunk együtt!